4 utmaningar för en webbyrå

Vårt sätt att konsumera har förändrats de senaste åren och förändringen är här för att stanna. När allt fler handlar via nätet, söker information digitalt och använder den digitala sfären i första hand så har det skapat en enorm tillväxt och nya affärsmöjligheter för den som erbjuder digitala tjänster till sina kunder. Här kommer vi att gå igenom 5 saker som du troligen inte vet om liver på en webbyrå.

 

Den nystartade

Även om marknaden är stor och växande så är det inte så lätt som man kan tro att få in uppdrag som nystartad webbyrå. Eftersom allt du gör går att se på nätet så är det väldigt svårt att få in nya kunder utan befintliga uppdrag att visa upp. Har du en stark portfolio så är det långt mycket lättare att få kunder än om projektportföljen är tom.

 

Den etablerade

Att driva en webbyrå innebär att avgränsa sig. Det finns många olika typer av kunder i den digitala världen och väldigt många slags uppdrag. För att lyckas bra i längden så kan man inte göra allting utan måste välja bort det mesta för att bli bra på en liten del. Många kunder som ber om hjälp kommer du att behöva säga nej till för att du inte valt deras område som fokus. En bra väg kan vara att etablera samarbeten med byråer som jobbar med angränsande saker så att ni kan stötta upp varandra.

 

Den tekniska

Det finns många fördelar med att ha en webbyrå som är nischad mot den tekniska sidan. Drift av webbsidor och e-butiker ger löpande avtal med fasta arvoden som kommer in varje månad. När ett större företag gör om sin webbplats behövs störa mängder webbutveckling. Små kunder kan du ofta paketera lösningar av en webbyrå till som sparar tid. Utmaningen är framför allt att det är brist på bra webbutvecklare, lönerna är höga och konkurrensen hård. Tappar du en anställd så kan det innebära stora problem.

 

Den kreativa

En webbyrå som fokuserar på det kreativa, som design och innehåll på webbsidor har möjligheten att kunna arbeta med alla olika sorters kunder. Oavsett vilken plattform eller programmeringsspråk som ligger i grunden så kommer de att behöva en bra design. Nackdelen är att det finns väldigt få uppdrag med återkommande designkunder. Företag som gör mycket reklam kan behöva skapa fina banners men i övrigt är risken stor att ditt designerjobb mest får fokus på säljande.

 

Den stora byrån

En riktigt stor byrå kommer antagligen att behöva fokusera på lika stora kunder. Anledningen är enkel, de små kunderna kommer inte ha behov av den bredd som den största webbyrån kan erbjuda. Små kunder kommer dessutom att vara mer priskänsliga och med ökat antal medarbetare så tillkommer kostnader för kontor, semestrar, rekrytering, HR och andra funktioner som annars kan hållas till ett minimum.

 

Stor byrå, stora kunder

Den som driver en riktigt stor byrå kommer troligen behöva anställa säljare som aktivt arbetar med att få in nya stora kunder så att verksamheten kan utvecklas vidare i rätt takt. Styrkan är förstås att de stora kunderna får en byrå som kan möta deras behov på ett annat sätt än de små byråerna kan göra.