Utbilda sig till webbdesigner

Många av dagens äldsta och riktigt duktiga webbutvecklare och webbdesigners började för mer än 20 år sen hemma i sina pojk- och flickrum med en html-bok i knät och hårdkodade i textdokument som wordpad. Idag ser verkligheten annorlunda ut och många som nu börjar arbeta på en webbyrå har gått en helt annan väg. Här går vi igenom hur man kan göra idag för att utbilda sig till webbdesigner.

Gymnasiet

Det finns gymnasieprogram inom media, medieprogrammet, vilket kan vara en bra start för den som vill arbeta med design på en webbyrå. Fördelen med det här programmet är att du får pröva på många olika områden inom media. Om du slutligen känner att design i digitala kanaler fär en webbyrå är rätt för dig så har du ganska många områden att jämföra med och har troligen ett väl grundat beslut. Nackdelen kan vara att det är en väldigt stor skillnad i vardagen mellan att läsa på gymnasienivå och att arbeta som konsult på en webbyrå.

Yrkeshögskola

Målsättningen för yrkeshögskolor är att de ska vara förankrade i näringslivet och utbilda inom området där det är efterfrågan på arbetskraft. Finns det en utbildning inom webbdesign kan du räkna med ett behov av bra folk och möjlighet till jobb på en webbyrå i framtiden. Skolorna har alltid samarbeten med företag i området och utbildningarna brukar ha en stor del praktik. Just nu är det många utbildningar på den här nivån som vridit sitt kursinnehåll mot UX, user experience eller användarvänlighet. Det handlar helt enkelt om att designa för att det ska bli lätt och angenämt att använda verktygen eller systemen, inte bara vackert.

Lära sig själv

Även om det finns utbildningsvägar för att bli designer och landa det där prestigejobbet på en webbyrå är det fortfarande många som är självlärda i branschen. Webben är öppen för vem som helst och alla kan köpa en domän, skapa en sajt, fylla den med innehåll och på olika sätt driva trafik. Om du lyckas skapa en webbsida, ett forum eller en e-handel som växer sig stor, får många användare eller besökare och till och med skapar intäkter är chanserna stora att en byrå kan se dig om anställningsbar på dina meriter.

Den hårda vägen

Det är varken rätt eller fel att utbilda sig eller att arbeta sig till ett bra jobb på en webbyrå. Det är bara olika vägar till samma mål. Om du gör ett bra jobb, dina kunder och kollegor är nöjda så spelar det i slutändan inte någon roll hur du kom dit. Det viktiga är att du är där.