När man jobbar hårt vill man spendera pengar

Det finns någon sorts funktion i det mänskliga sinnet som gör att desto hårdare man arbetar desto mer vill man spendera pengar och njuta av frukten av sitt arbete. Detta håller på att bli ett stort problem då stora delar av jordens befolkning har den här attityden och de arbetar väldigt mycket – vilket gör att de har mycket pengar att spendera. Mycket av dem pengar man spenderar kostar naturresurser – om man köper bilar, hus, båtar, kläder och andra saker. Problemet är att naturresurserna kan ta slut men ekonomin är uppbyggd för konstant konsumtion.

Så hela samhället uppmanas att renovera badrum

Man blir uppmanad av reklam och av samhället i helhet att spendera sina surt förvärvade pengar så fort som möjligt för allt kan gå åt helvete när som helst så, lev nu och tänk inte på morgondagen. Ta ett lån och renovera badrum – njut medan du kan, imorgon kommer ryssen och då är det kört. Ok det är kanske inte exakt så berättelsen går men om man läser mellan raderna så vill tydligen tidningarna att man skall spendera mer pengar, renovera badrum, köpa ny bil och allt annat innan drava badrumsrenovering stockholm. Tänk på det – i tidningen finns inte bara nyheter, det är mycket annonser också. Vilka är det då som betalar för att nyheterna skall komma ut? Dem som betalar annonserna – alltså är det kapitalet som styr över nyheterna.

Kapitalet vill att vi skall vara rädda

Om vi tror att allt kommer gå åt helvete snart är vi mer benägna att spendera de pengar vi tjänat på att arbeta eftersom annars har vi arbetat för jäves. Det är ingen skön känsla att bli snuvad på konfekten, särskilt när man jobbat med något man tycker är tråkigt. Man har en inneboende stress att spendera sina pengar, leva på lån, bli mer stressad, renovera badrum, köpa ny bil (fast man gjorde det för två år sen). Jobba övertid med badrumsrenovering stockholm, snart kommer ryssen, renovera badrummet igen, läsa nyheter och bli vilseledd av annonser. Om man sätter sig ner och håller käften en stund så tror jag dock att det kommer klarna ganska fort med drava, allt är bra som det är – inget behöver förändras eller förbättras, det är fritt fram att njuta. Gå ner i arbetstid, var ledig, var med familjen, gå in i skogen, spela musik och njut av livet.